Co je podkladové aktivum? Definice a příklad

Příklady podkladových aktiv

Aktivem, na kterém jsou finanční nástroje, jako např deriváty, jsou založeny, se označuje jako podkladové aktivum a jeho hodnota je přímo či nepřímo spojena se smlouvami o derivátech. Deriváty z nich vyrobené jsou vždy obchodovány na termínových trzích, zatímco na hotovostních trzích jsou vždy směňovány. (Derivative je finanční nástroj odvozený od jiného finanční aktivum.)

  • Hmotný finanční majetek nebo cenné papíry založené na finančních derivátech jsou podkladovým aktivem v investiční sféře.
  • Některá podkladová aktiva jsou úrokové sazby, dluhopisy, akcie, komodity, tržní indexy a měny.
  • Různé třídy podkladových aktiv a finanční deriváty jsou vystaveny různým typům investičního rizika.

Typy podkladových aktiv:

Zásoby

Akciové opce patří mezi nejznámější a často obchodované finanční derivátové produkty. Derivativy jako opce na akcie mají hodnotu závislou na podkladovém aktivu, skutečných akciích. Například kupní opce na akcii dává kupujícímu možnost koupit akcii za určitou cenu (realizační cena opce), dokud opce nevyprší.

Dluhové cenné papíry nebo dluhopisy 

Vazby

Dluhopis je finanční nástroj, který poskytuje držiteli stanovené úrokové platby. Dluhopisy jsou vydávány podniky a vládními subjekty, aby získaly peníze na financování komerčních a vládních projektů. Vlastníci těchto nástrojů jsou označováni jako věřitelé dluhu.

Mezi podkladová aktiva ovlivňující vývoj několika finančních derivátů patří dluhopisy, akcie, úrokové sazby, komodity včetně zlata a měny. Forwardové smlouvya kolateralizované dluhové obligace (CDO), swapy úvěrového selhání (CDS) jsou některé z nejznámějších finančních derivátů spolu s opcemi (CDO).

Příklady podkladových děl:

Zde je několik příkladů, které vám pomohou pochopit:

  • Zvažte podkladové aktivum s klesajícím rizikem, jako jsou akcie A zakoupené za $100.
  • Držitel drží 2 akcie akcie A. Držitel má možnost zakoupit prodejní opci na akcii A s realizační cenou $100, která se nyní obchoduje za $10.
  • Prodejní opce, derivátový kontrakt, nabízí právo prodat podkladové aktivum za definovanou realizační cenu před datem expirace.
  • Prodejní opce poskytuje právo na prodej, ale není zde žádná povinnost.
  • Akcie A, ze které byla prodejní opce vyvinuta a vytvořena, slouží v této situaci jako podkladové aktivum.

Co jsou podkladová aktiva pro binární opce?

Podkladová aktiva v binární opce jsou cenné držby, na kterých je založen celý obchod. Jako obchodník musíte analyzovat kolísající hodnotu aktiv a podle toho umístit svou sázku. Pokud jste správně předpověděli cenu aktiva, dosáhnete zisku. V opačném případě ztratíte obchodní částku. 

Finanční zprávy, stejně jako zprávy o společnostech a změnách na trhu, obecně mění hodnotu aktiva v daném čase. 

Populární podkladová aktiva pro binární obchodování:

Každý broker binárních opcí nenabízí podobná aktiva. Níže uvedená aktiva jsou však oblíbená v obchodování s opcemi. 

Forex

Měnové páry jako USD/EUR, USD/JPY, EUR/GBP a USD/GBP se běžně obchodují s binárními opcemi. Důvodem je obchodování s měnou; musíte spekulovat, zda cena jedné měny bude vyšší než cena druhé nebo ne. 

Zásoby 

S binárními opcemi můžete obchodovat s akciemi různých společností jako Apple, Coca-Cola, Google, a více. Můžete také investovat do místních akcií v závislosti na brokerovi, se kterým obchodujete. 

Komodity 

Do světa obchodování s binárními opcemi můžete vstoupit investováním do komodit jako stříbro, ropa nebo zlato. Obchodování s komoditami je metoda investování s nízkým rizikem a může diverzifikovat celkové riziko. 

Indexy 

S indexy můžete investovat na větších trzích, např DAX, FTSE a S&P. Investováním do indexů můžete diverzifikovat riziko a dosáhnout většího zisku.

Zajímavá implementace

Zlato je komodita, která je velmi oblíbeným nástrojem, který lze použít pro investiční i bezpečnostní účely. Zlato může být použito k zastavení růstu inflace a k zastavení jakéhokoli možného poklesu hodnoty amerických dolarů.

  • Dolar se vyznačuje tím, že je široce uznávanou formou peněz.
  • Zlato je podkladové aktivum, které nikdy neztratí svou hodnotu.
  • Zlato může být záložní investicí, když hodnota dolaru klesá kvůli rostoucí inflaci. (Viz definice a příklad hyperinflace tady)
  • Mechanismus, který zabraňuje ztrátě hodnoty, kontroluje inflaci a snižuje možné dopady kolapsu měny.

Finanční deriváty se často používají při investování jako nástroje řízení rizik. Například akcionář, který vlastní mnoho nástrojů určitého zboží může použít derivátové opce na akcie k ochraně své investice do podkladového aktiva.

O autorovi

Percival Knight
Již více než deset let jsem zkušeným obchodníkem s binárními opcemi. Hlavně obchoduji 60sekundové obchody s velmi vysokou návštěvností. Moje oblíbená strategie je používání svícnů a falešných útěků

Napsat komentář