Какво е базов актив? Определение и пример

Примери за базови активи

Активът, върху който се използват финансови инструменти, като напр деривати, са базирани, се нарича базов актив и неговата стойност е пряко или непряко свързана с договорите на дериватите. Произведените от тях деривати винаги се търгуват на фючърсните пазари, докато винаги се обменят на паричните пазари. (Derivative е финансов инструмент, получен от друг финансов актив.)

  • Материалните финансови вещи или ценни книжа, базирани на финансови деривати, са основният актив в инвестиционната сфера.
  • Някои базови активи са лихвени проценти, облигации, акции, стоки, пазарни индекси и валути.
  • Различните основни класове активи и финансови деривати са изложени на различни видове инвестиционен риск.

Видове базови активи:

Запаси

Опциите върху акции са сред най-известните и често търгувани финансови деривативни продукти. 1TP32Тативите като опции върху акции имат стойност, зависеща от базовия актив, реалните акции. Например кол опция за акция дава на купувача възможността да закупи акцията на определена цена (страйк цената на опцията), докато опцията изтече.

Дългови ценни книжа или облигации 

Облигации

Облигацията е финансов инструмент, който предоставя на притежателя определени лихвени плащания. Облигациите се емитират от фирми и правителствени организации за набиране на пари за финансиране на търговски и правителствени проекти. Собствениците на такива инструменти се наричат кредитори по дълга.

Основните активи, влияещи върху развитието на няколко финансови деривати, включват облигации, акции, лихвени проценти, стоки, включително злато, и валути. Форуърдни договори, и обезпечени дългови задължения (CDO), суаповете за кредитно неизпълнение (CDS) са едни от най-известните финансови деривати, заедно с опциите (CDO).

Примери за базови активи:

Ето няколко примера, които да ви помогнат да разберете:

  • Помислете за базов актив с риск надолу, като например акции A, закупени за $100.
  • Притежателят притежава 2 акции от акция A. Притежателят има шанса да закупи пут опция за акция A със страйк цена $100, която сега се търгува на $10.
  • Пут опцията, деривативен договор, предлага правото да се продаде базовият актив на определена цена преди датата на изтичане.
  • Пут опцията дава право за продажба, но няма мито.
  • Акция A, от която е разработена и формирана пут опцията, служи като базов актив в тази ситуация.

Какво представляват базовите активи за бинарните опции?

Базовите активи в бинарни опции са ценни притежания, на които се основава цялата търговия. Като търговец, вие трябва да анализирате променливата стойност на активите и да заложите съответно. Ако сте предвидили правилно цената на даден актив, ще реализирате печалба. В противен случай ще загубите търгуваната сума. 

Финансовите новини, като доклади за компании и пазарни промени, обикновено променят стойността на даден актив в даден момент. 

Популярни базови активи за бинарна търговия:

Всеки брокер на бинарни опции не предлага подобни активи. Споменатите по-долу активи обаче са популярните в търговията с опции. 

Форекс

Валутни двойки като USD/EUR, USD/JPY, EUR/GBP и USD/GBP обикновено се търгуват с бинарни опции. Това е така, защото да търгувате с валута; трябва да спекулирате дали цената на една валута ще бъде по-висока от другата или не. 

Запаси 

С бинарни опции можете да търгувате с акции на различни компании като Apple, Coca-Cola, Google, и още. Можете също да инвестирате в местни акции в зависимост от брокера, с който търгувате. 

Стоки 

Можете да влезете в света на търговията с бинарни опции, като инвестирате в стоки като сребро, масло или злато. Търговията със стоки е метод за инвестиране с нисък риск и може да диверсифицира общия риск. 

Индекси 

С индекси можете да инвестирате в по-големи пазари като DAX, FTSE и S&P. Инвестирайки в индекси, можете да диверсифицирате риска и да спечелите повече.

Интересна реализация

Златото е стока, която е много харесван инструмент, който може да се използва както за инвестиции, така и за целите на сигурността. Златото може да се използва за спиране на нарастващите темпове на инфлация, спирайки всеки възможен спад в стойността на щатските долари.

  • Доларът се отличава с това, че е широко призната форма на пари.
  • Златото е основен актив, който никога не губи стойността си.
  • Златото може да бъде резервна инвестиция, когато стойността на долара спадне поради нарастваща инфлация. (Вижте определение и пример за хиперинфлация тук)
  • Механизъм за предотвратяване на загуба на стойност, контролиране на инфлацията и намаляване на възможните ефекти от валутен колапс.

Финансовите деривативи често се използват при инвестиране като инструменти за управление на риска. Например акционер, който притежава много инструменти на определен стока може да използва деривативни опции върху акциите, за да защити инвестицията си в основния актив.

За автора

Percival Knight
Аз съм опитен търговец на бинарни опции повече от десет години. Основно търгувам 60-секундни сделки с много висок процент на попадение. Любимите ми стратегии са с помощта на свещници и фалшиви пробиви

Напиши коментар