Какво представлява регулирането на CySEC? – Определение и обяснение

Държавите имат финансови регулаторни институции, които гарантират безопасността на финансовите пазари. Това се дължи на нарастващите случаи на брокери, които използват измамни средства, за да манипулират процеса на търговия за инвеститорите, така че да загубят средствата си по време на търговия или при депозиране. 

В Кипър регулаторните институцията е Кипърска комисия за ценни книжа и борси, съкратено като (CySEC). Този орган регулира финансовите пазари като деривати, като гарантира, че участниците на пазара, занимаващи се с всякакви финансови активи, следват насоките, посочени в раздел 5 от закона на Комисията за ценни книжа и борси от 2001 г. 

Какво представлява регламентът на Кипърската комисия за ценни книжа и борси (CySEC)?

Това е независим комитет в Кипър с отговорността да регулира ценните книжа и борсите, включително всички операции, които се извършват на финансовите пазари. Това е комисия от петима членове, която министрите назначават, за да наблюдава тези функции. 

Тъй като Кипър е в ЕС, той спазва Директивата за пазарите на финансови инструменти (MiFID) закони. Законите за MiFID работят чрез регулиране на фондовите пазари в рамките на ЕС, за да осигурят безопасна и прозрачна среда за търговия за своите членове. 

История на CySEC:

Тя е основана през 2001 г. в съответствие със законите на Кипърската комисия за ценни книжа и борси. Тогава Кипър видя необходимостта от регулиране на финансовите пазари. През 2004 г. Кипър стана член на страните от ЕС и CySEC беше засегната, тъй като Кипър промени валутата си на евро. 

Приблизително по това време CySEC внедри MiFID закони, тъй като е част от Европейския съюз. През 2012 г. той добави бинарни опции като един от дериватите, регулирани в CySEC. Не много държави са признали Бинарни опции като финансов инструмент. 

Следователно стана един от пионерите, които насърчиха търговията с бинарни опции

Задачи на CySEC: 

  • Той предлага регулиране на фондовия пазар в Кипър, включително всички операции, извършвани на този пазар. 
  • Да предлага лицензи на форекс брокери, дилъри, търговци и търговски съветници на всеки финансов пазар, работещ в Кипър. 
  • Да проверява заявките за лицензи“ и да гарантира, че кандидатите отговарят на квалификациите за кандидатстване и отговарят на стандартните изисквания за предоставяне на услуги, преди да получат лиценз. 
  • Да събира данни за всички финансови институции в Кипър, които ще им помогнат да изпълняват ефективно своите регулаторни функции. 
  • За да наложи правила и насоки, които търговците и търговските институции като брокери и търговски фирми трябва да следват съгласно законите на Кипърската комисия за ценни книжа и борси от 2001 г. 
  • Да наблюдава операциите, извършвани от финансови институции, регулирани и лицензирани по него, и да гарантира, че предоставяните услуги отговарят на индустриалните стандарти.
  • Да разследва докладвани случаи на манипулативни цени, нелоялни практики и нарушаване на законите, прилагани от неговата комисия. 
  • За прилагане на санкции и наказания на търговски брокери или всички участници на пазара. Това включва следване и отнемане на лицензи за търговия от търговски брокери и агенции. 
  • За да гарантират, че извършват одити и че регулираните органи в рамките на CySEC трябва да събират съответните данни за финансовите сметки, както е препоръчано от CySEC, и да ги представят за преглед
  • Да предложи насоки, които търговските субекти трябва да следват, когато търгуват. Те са отговорни за промяната и прилагането на политиките, както е предвидено в законите на CySEC. 
  • За да се гарантира, че форекс брокерите са отделили средства за клиентски депозити, които не се смесват с институционалните средства на брокера. 
  • Форекс брокерите изискват a минимум 750 000 евро като капитал, за да се гарантира, че форекс брокерът има сигурност за средствата на клиента срещу финансова криза. 
  • За да споделяте критични данни, когато се изисква от други регулаторни органи, трябва да имате разрешение за регулиране на финансовите пазари в Кипър. 
  • Форекс брокерите трябва да придобият защита от отрицателен баланс за своите потребители. Той помага да се предотврати изтриването на баланса на сметката на търговеца при губеща сделка. 
  • Освен това има нисък ливъридж за търговците в рамките на ЕС съгласно насоките на ESMA за регулаторните органи в ЕС. Брокерите, регулирани от CySEC, могат да предлагат само ливъридж до 1:30 с изключение на професионални търговци, които имат по-висок лимит. 
  • Брокерите, регистрирани в CySEC, се изискват да предложат фонд за компенсация на инвеститорите от 20 000 евро. Това означава, че брокерът е изправен пред финансови ограничения и може да компенсира търговеца до 20 000 евро.
  • CySEC е посветен на безопасността на клиентите и затова брокерите трябва да прилагат политиката за безопасност на клиента. Той е в рамките на политиките за борба с изпирането на пари, които регулират търговците да използват финансовите пазари за изпиране на пари, придобити незаконно. 
Официалният уебсайт на CySEC

Предимства на регулирането на CySEC 

  • Тя е сред регулаторната институция от първо ниво, а агенциите с лицензи са надеждни поради стриктното регулиране в ЕС по отношение на паричните политики. 
  • Той позволява на лицензирани агенции да имат достъп до кипърския пазар. CySEC регулира финансовите пазари.
  • Той има строги разпоредби, които предлагат на търговците прозрачна и сигурна търговска среда за търговците и брокерите, които търгуват в САЩ. 
  • Търговците в Кипър могат да останат в безопасност от измами, като проверяват регулацията на техните брокери, преди да регистрират сметка за търговия.

Недостатъци на регламента CySEC

CySEC имаше критики и преди към доставчика на услуги, а някои търговци се оплакаха от бавен отговор от страна на институцията. Той обаче е подобрил функциите си и предлага по-добри услуги. 

Заключение 

CySEC е регулаторна институция известен с предлагането на регулаторни услуги, и много търговски брокери работят, за да получат лиценз по него. Той е на пазара от известно време и ефективността му се е увеличила след присъединяването на Кипър към ЕС. 

CySEC затегна регулацията си така, че стана по-трудно да се лицензира и да започне търговия. Въпреки това, тези разпоредби правят регулациите на CySEC сред най-добрите в Кипър и Европейския съюз. 

Безопасни ли са моите инвестиции, когато търгувам с регулирана от CySEC платформа за търговия?

 Да, безопасно е, въпреки че беше обвинен, че не изпълнява задачите си както се очаква и други критики, той затегна мерките си през предходните години. Търговците могат да му се доверят, тъй като той е въвел по-ефективни политики за ограничаване на несправедливостта при търговия. 

CySEC легитимна институция ли е?

Да, легализирано е в Кипър и с ЕС да предлага регулаторни услуги за финансовите пазари в Кипър и Европейския съюз. Той предлага прозрачност и справедливост в рамките на тези юрисдикции и е надежден. 

За автора

Percival Knight
Аз съм опитен търговец на бинарни опции повече от десет години. Основно търгувам 60-секундни сделки с много висок процент на попадение. Любимите ми стратегии са с помощта на свещници и фалшиви пробиви

Напиши коментар