Как да четете диаграми за бинарни опции – Ръководство за начинаещи

Графиките са един от най-известните и ценни инструменти, използвани от търговците в търговията с бинарни опции, за да предскажат бъдещи движения на цените въз основа на исторически тенденции. Технически анализ е името, дадено на този тип анализ и поради широкото му използване, повечето платформи за търговия включват различни инструменти за технически анализ.

Бинарните опции като цяло са краткосрочни инвестиции, които изискват проучване и технически анализ. В резултат на това разбирането и анализирането на диаграмите за бинарни опции е от решаващо значение за представянето на всеки търговец. Ще бъде трудно да бъдеш печеливш без задълбочено разбиране на четенето на графики и техническия анализ. Тези диаграми за търговия не трябва да бъдат обезсърчаващи и разбирането как да използвате графиките, за да се възползвате от цялата си търговска стратегия и може да ви помогне да станете успешен търговец.

Apple диаграма chaikin осцилатор + стохастичен осцилатор Tradingview

Технически и фундаментален анализ са две основни области на изследване във финансовия анализ. Независимо дали единият е по-печеливш от другия, и двете имат един общ елемент: графики. Фундаменталните анализатори, от друга страна, използват графики по-малко от техническите анализатори и без диаграма всеки търговец остава без представа. 

Въпреки това диаграмите за бинарни опции изглеждат най-малкото притеснение на брокерите и всичко, което трябва да ни дадат, е лош и неефективен софтуер за графики.

Видове диаграми

Цените на активите бяха представени на хартия, отпечатана от машини за тикер-лента в първите дни на търговията, а инвеститорите четат лентата, за да добият представа за посоката на пазара; ако искаха диаграма, трябваше да я проектират сами. Този метод на търговия е известен като „четене на лента“. Но с напредването на технологиите, както и търговията, се появиха компютърни диаграми. Хората започнаха да осъзнават, че цените формират модели и че моделите на графиките могат да бъдат предвидени, когато това се случи. 

Най-добрият двоичен брокер:
(Предупреждение за риск: Търговията е рискована)

Pocket Option - Търговия с високи печалби

123455.0/5

Pocket Option - Търговия с високи печалби

  • Приема международни клиенти
  • Високи печалби 95%+
  • Професионална платформа
  • Бързи депозити
  • Социална търговия
  • Безплатни бонуси
(Предупреждение за риск: Търговията е рискована)

Нека разгледаме по-отблизо трите вида диаграми:

#1 Столкови диаграми или OHLC

OHLC диаграма Quotex

OHLC диаграмата е форма на лентова диаграма, която показва цените на отваряне, високо, ниско и затваряне на всеки период. OHLC диаграмите са ценни, защото показват четирите основни точки от данни през цялото време, като много търговци смятат цената на затваряне за най-подходяща.

Този формат на диаграмата е полезен, защото може да изобрази инерцията на възход и спад. Ако отварянето и затварянето са далеч един от друг, това показва силен импулс, докато когато са близо един до друг, това показва слаб импулс. Високите и ниските точки представляват целия ценови диапазон за периода, което е полезно за определяне на флуктуацията. В диаграмите на OHLC търговците търсят няколко модела.

Всеки времеви прозорец може да се използва с OHLC диаграми. Когато се добавят към 5-минутна графика, ще бъдат показани цените на отваряне, най-висока, ниска и затваряща за всеки 5-минутен период. Той ще показва цените на отваряне, високо, ниско и затваряне на ежедневна база, след като ги приложите към дневна графика.

#2 Графики за свещници

Диаграма на свещника Quotex

Един от най-популярните типове диаграми е Японски свещници. Графиките представят огромно количество данни в много графична форма, което позволява на търговците да видят бързо възможни сигнали или модели за търговия. Много неопитни търговци, които са нови в сектора на търговията, се фокусират върху свещниците, тъй като те са лесни за разбиране и създават впечатлението за действителна търговия. Но също така е вярно, че никой никога не е правил пари единствено чрез търговия модели на свещници.

Много начинаещи търговци са във възторг, защото получават фантастични печалби, използвайки модели на свещници, без да прекарват много време в четене за търговията в началото. Все пак те в крайна сметка се провалят и се връщат, за да научат повече.

Свещниците са форма на диаграма, която показва цената на даден актив при най-висока, ниска цена, отваряне и затваряне и т.н., и бързо показва дали активът е завършил по-високо или по-ниско през определен период, като предлага невероятно прост, ясен пазар анализ. 

Свещниците имат дълга и богата история, датираща чак от средновековните пазари за ориз на древна Япония, управлявана от самураите. Можете да ги използвате за всички времеви интервали – от едноминутни до седмични и годишни графики. Когато данните са представени по този начин, обикновено е по-лесно за извършване на анализ и индикации за спот търговия в сравнение с други видове графики.

#3 Линейни диаграми

Balkenchart Quotex

Това е най-основният вид диаграма, която изобразява промяната на цената като хоризонтална линия. Той не дава точна информация относно отваряне, затваряне, висока или ниска стойност и не илюстрира какво се е случило за определен период от време. Например, ако използвате едночасова графика на свещник или графика OHLC, можете да видите как цената се е променила през всеки час, докато линейната диаграма не. За съжаление, това е най-разпространената диаграма за бинарни опции и повечето брокери я използват, за да ни показват котировки.

➨ Регистрирайте се с най-добрия двоичен брокер Pocket Option сега!

(Предупреждение за риск: Вашият капитал може да бъде изложен на риск)

Налични източници на диаграми

Има два типа източници на диаграми:

#1 Графики за изтегляне

Тези диаграми могат да бъдат изтеглени като елемент от платформи за валутна търговия или като самостоятелни софтуерни плъгини, както подсказва името. Те са най-добрите за анализ на активи в търговията с бинарни опции, защото включват множество инструменти, които подобряват резултатите от анализа. За анализ на двоични опции те са програмата за диаграми, която се предлага.

Някои източници на диаграми предоставят своите инструменти за диаграми, достъпни безплатно. Някои са безплатни, но изискват закупени плъгини, за да функционират, а други, които идват като част от изчерпателен пакет, който трябва да бъде напълно платен. Следват някои от източниците на диаграми за Форекс графики за изтегляне които се използват в анализа на бинарни опции:

  • Графики на MetaTrader4
MetaTrader-4-Pivot-Points-индикатор

Тази платформа е достъпна чрез практически всеки маркет мейкър брокер на валутния пазар. Има няколко, които си струва да бъдат споменати, защото имат по-разнообразна база от активи, която допълва индексите на активи за бинарни опции.

Платформата MetaTrader4 е може би най-добрият източник за безплатни данни за графики и графики на живо.

За предпочитане трябва изтеглете платформата MT4 на а брокер, който предлага повече от 40 валутни двойки, всички основни борсови индекси (или поне осем), спот метали и акции.

  • MultiCharts
Мултидиаграми за обратно тестване

В сътрудничество с TradingView, Multicharts е пакет за графики, който ви позволява да изтегляте FX графики с висока разделителна способност за 30 различни валутни двойки. Налична е и уеб-базирана версия на диаграмите. Можете да избирате от различни времеви рамки, вариращи от една минута до един месец.

Платформата за графики и търговия MultiChart, създадена от MCFX, е надежден пакет, който включва специална функция за търговия с ODM диаграми. Тази диаграма ви помага, като предоставя действителната цена на актива, на която искате да търгувате, обозначава я и използва тези данни, за да ви уведоми за търговията, когато има време на забавяне както в търговската операция, така и в генерирането на сигнал.

  • Информационни системи за интерактивни брокери (IBIS) 
Портал за клиенти на IBIS

Терминът „интерактивен“ в името на този брокер обяснява всичко. Interactive Brokers предоставя една от най-пълните системи за графики за технически анализ. Технологията на информационната система на Interactive Brokers позволява съставяне на графики на организирано ниво. Характеристиките на диаграмите на IBIS включват:

  • 22 персонализирани технически индикатора.
  • Инструмент за предупреждение, който ви позволява да създавате сигнали.
  • Възможността за използване на всеки от трите стила на диаграма (лентова диаграма, свещници или линейни диаграми).

Пакетът обаче не е безплатен. За достъп до него трябва да платите месечна абонаментна такса от $69.

  • Форекс графики Widget v1.7
Форекс графика Widget 1.7 Екранна снимка

Крис Крейг е проектирал Форекс графики Widget v1.7. Можете да го изтеглите безплатно от Softpedia. Това е система за диаграми за изтегляне, която помага на потребителите да разглеждат валутните графики за множество двойки. Потребителят ще може да избере период от време и да използва набор от индикатори, включени в приставката.

#2 Онлайн графики

Тези диаграми са предимно уеб базирани, които са достъпни чрез уебсайтовете на някои доставчици на софтуер и брокери. По отношение на взаимодействието и инструментите, необходими за използването им, тези диаграми не предоставят много гъвкавост. Не се препоръчва да използвате интернет графики за търговия с бинарни опции.

Следват някои от източниците на диаграми за онлайн-базирани диаграми, които се използват в анализа на двоични опции:

  • Моето табло за управление на FX (от OFX)

Инструментът за двоични диаграми на OFX позволява на търговците да извършват линейни проучвания, като използват индикатори и др. Тази програма е интернет приложение с поддръжка на Java, което позволява на потребителите да се движат между прости и сложни диаграми. Този софтуер за диаграми е написан на EasyLanguage, същия език за програмиране, който управлява платформата за търговия TradeStation на FXCM. По този начин може да се използва като софтуерен плъгин Основната платформа за търговия на FXCM.

  • FreeBinaryOptionsCharts.com

Този уебсайт предоставя безплатна и проста диаграма с двоични опции. Те също така ви предлагат фантастично ръководство за начинаещи за използване на двоични диаграми. Предлаганите статии за стратегии са с много високо качество, причината е, че е сайт на Mifune. 

Как да четете диаграми за бинарни опции?

#1 Основни

Ако ти си търгувайки с бинарни опции на EUR/USD, трябва да отворите графика и да използвате инструментите, които да ви помогнат да направите по-интелигентен избор за търговия. Въведете символа или името на актива, за да видите как върви цената сега и в миналото, ако търгувате с актив за бинарни опции.

EURUSD Tradingview графика
➨ Регистрирайте се с най-добрия двоичен брокер Pocket Option сега!

(Предупреждение за риск: Вашият капитал може да бъде изложен на риск)

#2 Изберете актив

В горното ляв поле въведете името или символа на актива, който търгувате.

И веднага щом започнете да пишете, се показва падащ списък, което прави изключително лесно намирането на желания актив.

EUR USD Активи на Tradingview

#3 Изберете времева рамка

До полето със символи се намира падащо меню. Тази опция е зададена на „Ежедневно“ по подразбиране, което ще показва дневната история на цените на вашия актив. Всяка лента представлява един ден, което прави това полезен период от време за определяне на общата тенденция на цената на актива.

EUR USD Tradingview изберете времева рамка

Вие също ще искате да разгледате как се е държала цената на актива за кратък период от време, ако търгувате на ден или търгувате с краткосрочни бинарни опции. Можете да увеличите мащаба, за да проверите как се държи цената в момента, като изберете по-кратък период от време, като например минута, 5 минути или 15 минути дисплей.

Всяка лента на графиката ще покаже 5 минути данни за цената, ако изберете „5 минути“.

#4 Инструмент за сравнение

Ако искате да сравните два или повече актива, инструментът за сравнение е идеален. Когато разгледате моделите на диаграмите на различни активи, ще видите кои от тях са по-слаби и кои са по-силни, което ще ви насочи да изберете кои активи да купите, поставите или да платите.

EUR USD Tradingview изберете символи

След като изберете „Сравни“, въведете символите, които искате да сравните с актива, показан в момента на графиката.

Тъй като активите имат различни стойности, скалата вдясно представлява процент, а не стойност в долари. Можете да използвате скалата %, за да видите дали даден актив(и) се представя по-добре или по-лошо по отношение на процентните промени.

Ако не ви харесва скалата %, премахнете отметката от опцията „Показване на процентна скала“ на инструмента за сравнение. Върнете се към Сравнение и премахнете избора или изтрийте активите от вашия списък за сравнение, за да спрете да сравнявате.

#5 Технически индикатори

Трябва просто да изберете "Технически индикатори" от падащото меню, което се показва, и индикаторът ще бъде добавен към вашата диаграма, когато го изберете. Всеки индикатор е напълно конфигурируем. В повечето случаи ще изберете да добавите индикатора към историята на цените, така че когато той попита къде искате да го приложите, изберете „История на цените“.

EUR USD Индикатори Tradingview

Всички индикатори, които сте добавили, ще бъдат показани в края на ценовата диаграма или в данните за цените. За да персонализирате индикатора, изберете „Редактиране“ от малката стрелка до името на индикатора.

#6 Увеличаване или намаляване

Чрез плъзгане на сивите плъзгачи в долната част на диаграмата надясно или наляво можете бързо да увеличавате и намалявате мащаба на времевата рамка, която наблюдавате. Можете също да използвате тези плъзгачи, за да се върнете назад в историята и да увеличите мащаба на определен ден в миналото.

EUR USD Tradingview Увеличаване и намаляване

Можете просто да промените общия си период от време, като докоснете едно от сивите дъна в долната част, като 1D (1 ден), 6M (6 месеца), 1Y (1 година) или YTD (от година до дата).

Настройки на #7

Накрая щракнете върху „Диаграма“ в горния десен ъгъл, за да промените общата конфигурация. С изключение на първата настройка, която ще трябва да промените въз основа на личните си вкусове, не е нужно да се притеснявате за другите настройки.

EUR USD Настройки на Tradingview

Свещник е настройката по подразбиране за „Стил на цената“. За много търговци, свещни графики са предпочитаният тип диаграма. Можете също да избирате от OHLC (OpenHighLowClose) диаграма, линейна диаграма и лента диаграма, ако искате различен стил на диаграма. Всички тези графики предоставят хронология на цените, но го правят по различни графични начини и някои включват повече данни от други.

Заключение: Графиките позволяват по-стратегически начин на търговия

Въпреки че диаграмите за бинарни опции могат да бъдат много полезни за установяване на възможности за влизане за търговци на бинарни опции и предоставяне на важна представа за миналите резултати на актива, те трябва да бъдат добре разбрани, преди да могат да бъдат ефективно използвани. Също така е от решаващо значение да не позволявате на емоциите си да получат най-доброто от това, което ви казват диаграмите. Никога не позволявайте на емоциите ви да ви убедят, че голяма негативна тенденция в пълзящите средни е незначителна, като например кръстосване надолу. Като търговец трябва да обърнете внимание на индикаторите, тъй като те разказват история.

Когато е направено правилно, диаграмите може да са доста печеливши, но първо трябва да се образовате и да изберете моделите и техническите индикатори, които искате да използвате във вашия търговски подход. Има няколко „правилни и неправилни“ отговора, след като се стигне до графиката, тъй като всяка техника за търговия е толкова уникална, колкото и лицето, което я използва. Демо сметки са прекрасна възможност да експериментирате с различни стратегии за търговия и да видите какво работи за вас.

За автора

Percival Knight
Аз съм опитен търговец на бинарни опции повече от десет години. Основно търгувам 60-секундни сделки с много висок процент на попадение. Любимите ми стратегии са с помощта на свещници и фалшиви пробиви

Напиши коментар