Що таке базовий актив? Визначення та приклад

Приклади базових активів

Актив, на якому фінансові інструменти, наприклад похідні, базуються, називають базовим активом, а його вартість прямо чи опосередковано пов’язана з контрактами похідних інструментів. Вироблені з них деривативи завжди торгуються на ф’ючерсних ринках, тоді як вони завжди обмінюються на готівкових ринках. (Derivative є фінансовим інструментом, похідним від іншого фінансовий актив.)

  • Основним активом у сфері інвестицій є матеріальне фінансове майно або цінний папір, заснований на похідних фінансових інструментах.
  • Деякі базові активи – це процентні ставки, облігації, акції, товари, ринкові індекси та валюти.
  • Різні класи базових активів і похідні фінансові інструменти піддаються різним видам інвестиційного ризику.

Типи базових активів:

Акції

Опціони на акції є одними з найвідоміших і часто торгуваних фінансових похідних продуктів. 1TP32Тативи, такі як опціони на акції, мають вартість, що залежить від базового активу, реальної акції. Наприклад, опціон колл на акції дає покупцеві можливість купити акції за певною ціною (ціна виконання опціону) до закінчення терміну дії опціону.

Боргові цінні папери або облігації 

облігації

Облігація — це фінансовий інструмент, який забезпечує власнику встановлені відсоткові виплати. Облігації випускаються підприємствами та державними установами для збору коштів для фінансування комерційних і державних проектів. Власники таких інструментів називаються кредиторами боргу.

Базові активи, що впливають на розвиток кількох похідних фінансових інструментів, включають облігації, акції, відсоткові ставки, товари, включаючи золото, і валюти. Форвардні контракти, забезпечені боргові зобов’язання (CDO), кредитні свопи (CDS) є одними з найвідоміших фінансових похідних інструментів разом із опціонами (CDO).

Приклади базових активів:

Ось кілька прикладів, які допоможуть вам зрозуміти:

  • Розглянемо базовий актив із ризиком зниження, наприклад акції А, придбані за $100.
  • Власник володіє 2 акціями акцій А. Власник має можливість придбати опціон пут на акцію А з ціною виконання $100, яка зараз торгується за $10.
  • Опціон пут, похідний контракт, пропонує право продати базовий актив за визначеною ціною виконання до закінчення терміну дії.
  • Пут-опціон дає право на продаж, але мита немає.
  • Акція А, з якої було розроблено та сформовано опціон пут, у цій ситуації слугує базовим активом.

Що таке базові активи для бінарних опціонів?

Базові активи в бінарні опціони є цінними холдингами, на яких базується вся торгівля. Як трейдер вам потрібно аналізувати коливання вартості активів і відповідно робити ставку. Якщо ви правильно передбачили ціну активу, ви отримаєте прибуток. В іншому випадку ви втратите суму торгівлі. 

Фінансові новини, як і звіти про компанії та ринкові зміни, зазвичай змінюють вартість активу в певний час. 

Популярні базові активи для бінарної торгівлі:

Кожен брокер бінарних опціонів не пропонує подібні активи. Однак згадані нижче активи є популярними в торгівлі опціонами. 

Форекс

Валютні пари як USD/EUR, USD/JPY, EUR/GBP і USD/GBP зазвичай торгуються бінарними опціонами. Це тому, що торгувати валютою; вам потрібно припустити, чи буде ціна однієї валюти вищою за іншу чи ні. 

Акції 

За допомогою бінарних опціонів ви можете торгувати акціями різних компаній, наприклад Apple, Coca-Cola, Google, і більше. Ви також можете інвестувати в місцеві акції залежно від брокера, з яким ви торгуєте. 

Товари 

Ви можете увійти в світ торгівлі бінарними опціонами, інвестуючи в такі товари, як срібло, олія або золото. Торгівля товарами є методом інвестування з низьким рівнем ризику і може диверсифікувати загальний ризик. 

Індекси 

За допомогою індексів ви можете інвестувати у великі ринки, наприклад DAX, FTSE і S&P. Інвестуючи в індекси, ви можете диверсифікувати ризик і отримувати більше прибутку.

Цікава реалізація

Золото — це товар, який є дуже популярним інструментом, який можна використовувати як для інвестування, так і для забезпечення безпеки. Золото можна використовувати, щоб зупинити темпи зростання інфляції, зупинивши будь-яке можливе падіння вартості доларів США.

  • Долар є загальновизнаною формою грошей.
  • Золото — базовий актив, який ніколи не втрачає своєї вартості.
  • Золото може бути резервною інвестицією, коли вартість долара падає через зростання інфляції. (Див визначення та приклад гіперінфляції тут)
  • Механізм запобігання втраті вартості, контролю над інфляцією та зменшення можливих наслідків обвалу валюти.

Похідні фінансові інструменти часто використовуються в інвестуванні як інструменти управління ризиками. Наприклад, акціонер, який володіє багатьма інструментами певної компанії товар може використовувати похідні опціони на акції, щоб захистити свої інвестиції в базовий актив.

Про автора

Percival Knight
Я був досвідченим трейдером бінарних опціонів більше десяти років. В основному я торгую 60-секундними угодами з дуже високим рівнем попадання. Мої улюблені стратегії — використання свічок і фальшивих проривів

Напишіть коментар